Bestrijdingsmiddelen zijn er in overvloed, maar voordat u overgaat tot het bestrijden van luizen, rupsen en ander ongedierte kunt u zich afvragen of de plant wel op een goede plaats staat. Een plant die al niet lekker groeit, staat vaak op een verkeerde plek.

De grond kan bijvoorbeeld te nat of te droog zijn of de standplaats is voor deze plant wellicht te zonnig of te donker. Mocht u desondanks de beestjes te lijf willen gaan, laat u zich dan goed voorlichten en lees goed de gebruiksaanwijzing. U kunt ook bij ons terecht voor bestrijdingsmiddelen tegen mollen, muizen en groter ongedierte.

 

 

Biologisch werken; insecten tegen insecten...

Bestrijd de plagen in uw tuin met hun natuurlijke vijanden

 

Nuttige insecten en aaltjes zijn natuurlijke vijanden die alleen de schadelijke insectensoorten op een natuurlijke wijze bestrijden. Een ideale methode, zoals de natuur het bedoeld heeft. Op deze wijze is de bestrijding mogelijk van veel voorkomende plagen.

Vraag raad aan onze specialisten hoe je juist te werk gaat.

De aaltjes en andere nuttige insecten kan je bij ons in het tuincentrum bestellen.

 

Schimmels

Tijdens een natte zomer is het onvermijdelijk: gevoelige en zwakke planten krijgen last van schimmelziekten. De bekendste is meeldauw die de plant bedekt met een laagje wit schimmelpluis. Schimmel is moeilijk te bestrijden en slaat snel op andere planten over. Ze veroorzaken allerlei ziekteverschijnselen die de groei van de plant belemmeren en soms ten grond richten.
Een andere schimmelsoort is roest. Deze is te herkennen aan rode en gele vlekken op de bladeren. Aan de onderkant komen geelbruine, in de herfst naar zwart verkleurende puistjes ter grootte van een speldeknop. 
Sterroetdauw, ook wel blackspot genoemd, komt vooral op rozen voor, preventief spuiten in maart is aan te bevelen.
De valse meeldauw heeft een witgrauw laag schimmelpluis aan de onderzijde van het blad. Aan de bovenkant  onstaan vaak geelgroene vlekken. Aangetaste delen van de planten moeten worden verwijderd.

 

Een veel voorkomend fenomeen is de schimmelaantasting op Buxus.

Er zijn twee soorten schadelijk; Cylindrocladium, de gevaarlijkste, en Volutella.

Beide ziekten pak je best preventief aan. Bij aantasting door de eerste ziekte zal de buxus vrij snel zijn blad laten vallen. Bij Volutella blijft het verdroogde blad aan de plant hangen.

Bij Cylindrocladium zullen er op bladeren en stengels zwarte vlekken ontstaan dewelke niet voorkomen bij Volutella. Bij deze laatste zijn in vochtige periodes witte tot roze schimmelpluisjes zichtbaar. Behandelen in voorjaar tot eventueel najaar.

Behandel je Buxus preventief om schimmelvorming te voorkomen. Topresist (bsi) is daar een geschikt product voor.

Indien je Buxus toch al is aangetast kan je hem nog

proberen te redden met de aangetaste takken weg te 

snoeien en vervolgens te besproeien met een

schimmelbestrijdend middel. Eminent (edialux) en 

Funigstop (bsi) zijn sproeistoffen die de schimmel

Bestrijden.

                                                                          

 

eE

 

 

E

Onkruidbestrijders

Planten die als ongenode gasten in het gazon voorkomen, worden onkruid genoemd, terwijl het eigenlijk inheemse planten zijn. In de borders kan het "onkruid" geschoffeld worden. In het gazon is dat een stuk moeilijker. Vandaar dat er teruggegrepen moet worden naar bestrijdingsmiddelen die door middel van korrels of in vloeibare vorm verwerkt kunnen worden.

Een ander hardnekkig onkruid is mos. Dit komt vaak voor bij een gazon dat in de schaduw ligt of waar de grond te zuur is. Bij zure grond moet je kalken.

 

Producten zoals Gazonnet (bayer), Dinet (edialux) of Bio-Gazon (bsi) zijn onkruidbestrijders voor in je gazon met een super resultaat.

Vraag raad aan onze specialisten.

Insecten en slakken

Door een goede verzorging en bemesting van uw planten kunt u veel ziekten en plagen voorkomen of beperken. Ondanks deze preventieve maatregelen kunnen soms toch bepaalde ziekten en plagen optreden. We denken dan aan rupsen die grote gaten in de bladeren vreten waardoor soms alleen de nerven van de bladeren overblijven. Bladluizen veroorzaken groeiremmingen en misvormingen terwijl witte vlieg de sappen uit de plant zuigen waardoor de plant aan kracht verliest.

Dan zijn er nog de verschillende soorten kevers, de taxuskever is een bijzonder soort, want de kever zelf richt geen schade aan maar wel de larven, zij vreten de worteltjes weg.

Al deze insecten zijn goed te bestrijden met zowel chemische als biologische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen zijn er in staafjes, concentraten, korrels en spuitbussen.

Wij adviseren u eerst met biologische bestrijdingsmiddelen de insecten te lijf te gaan. Wil dit niet lukken, dan kunt u uw toevlucht nemen tot andere bestrijdingsmiddelen.

Voor slakken bestaan er allerlei huismiddeltjes zoals fijngestampte eierschalen rond de planten leggen en schaaltjes met bier neerzetten. De slakken komen op de gistlucht af. Ook zijn ze gek op bleekselderijstengels en boerenkoolbladeren. Als dit allemaal niet wil helpen dan moet u terugvallen op slakkenkorrels. 

BLOEMENPARADIJS

Otegemstraat 319

8550 Zwevegem

T. 056 75 55 25

BE 0881 724 258

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now